Het einde van Trumps impeachment is daar.

Het einde van Trumps impeachment is daar.

Woensdag (5 februari) komt na 134 dagen een einde aan de derde impeachment in de Amerikaanse geschiedenis. De Senaat stemt over de twee aanklachten die het Huis van Afgevaardigden tegen de president heeft ingediend.

Overgenomen van Het Parool, 5 februari 2020

763?appId=93a17a8fd81db0de025c8abd1cca1279&quality=0.8Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi verscheurt een print van Trump’s State of the Union toespraak. BEELD AFP

(Verscheurt Nancy Pelosi, Dem. hier werkelijk een afdruk van Trump’s State of the Union toespraak, of is het de door ‘haar’ ingediende aanklacht voor het impeachment onderzoek? 🤔 – redactie OWNZ)

Op 24 september kondigde de Democratische voorzitter van het Huis Nancy Pelosi aan dat er een afzettingsonderzoek werd gestart. De Democraten wilden onderzoeken of Trump zich schuldig heeft gemaakt aan machtsmisbruik door het inhouden van militaire hulp aan Oekraïne. Hij zou hiermee de Oekraïense president Volodimir Zelenski zover hebben willen krijgen een onderzoek in te stellen naar Joe Biden en diens zoon Hunter. Biden zou als vicepresident van de VS een onderzoek naar het Oekraïense bedrijf waarvoor Hunter werkte, hebben laten stoppen.

Machtsmisbruik

In besloten en openbare zittingen werden getuigen gehoord, zoals de Amerikaanse ambassadeur voor de Europese Unie. Het onderzoek werd tegengewerkt door Trump, die zijn naaste medewerkers verbood te getuigen. Ook viel hij op Twitter openlijk getuigen aan.

Het Huis, dat wordt gedomineerd door Democraten, kwam in december tot de conclusie dat Trump zijn macht heeft misbruikt. Er werd ook een tweede aanklacht tegen Trump opgesteld wegens het tegenwerken van het onderzoek.

Op 18 december stemde de Democratische meerderheid in het Huis in met de aanklachten. Republikeinse leden van de Senaat, waar zij de meerderheid hebben, kondigden toen al meteen aan dat zij Trump vrij zouden spreken. Pelosi wilde voordat het proces begon zekerheid over het toestaan van nieuwe getuigen en wachtte met het opsturen van de aanklachten naar de Senaat.

Vrijspraak

Die zekerheid kwam niet. Op 15 januari brachten de aanklagers uit het Huis de aanklachten toch naar de Senaat. Twintig dagen en zeventien zittingen later stemmen de honderd Senatoren woensdag over het afzetten van Trump. Om Trump af te zetten zijn er 67 nodig. Alle leden lijken volgens de partijlijnen te stemmen, waarmee vrijspraak bijna zeker is.

Trump lijkt na Andrew Johnson en Bill Clinton de derde president te worden die wordt vrijgesproken. Hij wordt de eerste president die na een impeachment herkozen kan worden. De presidentsverkiezingen zijn op 3 november dit jaar.

Bron: https://www.parool.nl/wereld/het-einde-van-trumps-impeachment-is-daar

Op Weg naar Zielsvreugde E: zielsvreugde@live.nl

%d bloggers liken dit: