Multinationals leggen nog één keer uit waarom ze geen belasting betalen, tot irritatie v an Kamerleden, 30 mei 2019

Multinationals leggen nog één keer uit waarom ze geen belasting betalen, tot irritatie van Kamerleden, 30 mei 2019.

De Tweede Kamer riep deze week een aantal topbestuurders van multinationals op het matje vanwege hun gebrekkige belastingmoraal. Die lieten zich niet zonder slag of stoot wegzetten als belastingontduikers. ‘Jullie maken de wetten, niet wij. Alles wat wij doen valt binnen de internationale regels.’

‘Ik moet de eerste multinational in Nederland nog tegenkomen die zegt: ‘Ik leef in een belastingparadijs’’, zei Paul Sleurink, belastingadviseur van Shell woensdag in de Tweede Kamer. Dit is dezelfde man die vorig jaar op een symposium nog erkende dat Nederlandse multinationals in Nederland nauwelijks belasting betalen. ‘En waar dat wel gebeurt, moet de bedrijfsfiscalist terug naar school’, voegde Sleurink daar destijds als geintje aan toe.

De discrepantie tussen de twee uitspraken is waarschijnlijk terug te voeren op een verandering van omgeving. Tegenover een zaal vol advocaten en belastingadviseurs die hun brood verdienen met het fiscaal uit de wind houden van multinationals kon hij vorig jaar nog grappen maken over belastingontwijking, maar tegenover een tribunaal fronsende Tweede Kamerleden is dat een stuk lastiger.

Woensdagmiddag heeft Paul Sleurink, fiscalist bij advocatenkantoor De Brauw Blackstone en belastingadviseur van Shell, wat uit te leggen aan Haagse politici. De financiële woordvoerders in de Tweede Kamer houden een hoorzitting over belastingontwijking door multinationals en Sleurink is – met dank aan zijn gebbetje op het Amsterdamse symposium vorig jaar – een van de kroongetuigen.

Aanleiding voor de parlementaire ondervraging is de onthulling van Trouw (van alweer een half jaar geleden) dat Neerlands’ grootste multinational geen euro winstbelasting afdraagt aan de schatkist. Shell draaide in eerste instantie om de hete brij heen, maar heeft nu toch kleur bekend. Vorige week gaven de president-directeur van Shell Nederland, Marjan van Loon, en haar fiscale rechterhand Alan McLean in Elsevier toe dat het olieconcern al jaren geen vennootschapsbelasting betaalt in Nederland. Dit terwijl de Nederlandse activiteiten van Shell elk jaar minimaal een miljard euro winst opleveren.

Lees dit artikel verder op:
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/multinationals-leggen-nog-een-keer-uit-waarom-ze-geen-belasting-betalen-tot-irritatie-van-kamerleden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: