Door FBI-memo's roepen fundamentele vragen op over de Rusland / Trump Assessment van de Inlichtingendiensten, door Sara Carter, 20 september 2018.

FBI-memo’s roepen fundamentele vragen op over de Rusland / Trump Assessment van de Inlichtingendiensten, door Sara Carter, 20 september 2018.

▪In nieuw verkregen e-mails merkten ambtenaren van de FBI op dat er onvoldoende informatie was om de bevindingen van januari 2017 door de CIA te ondersteunen.
▪Nieuwe Strzok-teksten: “Ik hoop dat dit komende presidentschap mijn jaren niet met spijt zal vervullen over wat we anders hadden kunnen doen.”

Peter Strzok

De FBI maakte zich zorgen over het assessment (beoordeling – red.) van de inlichtingendiensten (IC) in januari 2017 dat het Kremlin zich zou mengen in de presidentsverkiezingen met de specifieke bedoeling om Trump als president te verkiezen in plaats van Hillary Clinton.
In nieuw verkregen e-mails merkten ambtenaren van het bureau (FBI) op dat er onvoldoende informatie was die de bevindingen van de CIA in januari 2017 konden ondersteunen. Daarin concludeerde men dat Vladimir Poetin zich in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 had gemengd om Trump te helpen, volgens een groot aantal documenten en sms-berichten die SaraACarter.com in handen heeft.
Hoewel Strzok, Comey en anderen de bevindingen van de voormalige CIA-directeur John Brennan en voormalig DNI-directeur James Clapper achter gesloten deuren betwistten, was de publieke opinie de mening toegedaan dat de FBI het eens was met het assessment van de inlichtingendiensten, zoals werd vermeld in nieuwsverslagen eind 2016 en begin 2017.
Bij Strzok sneed het mes echter aan twee kanten. Hoewel hij geloofde dat er onvoldoende bewijs was om te bewijzen dat Rusland Trump in functie van president wilde hebben, suggereren sms-berichten dat hij nog steeds van plan was te bewijzen dat leden van de Trump-campagne samenspanden met Moskou. En hoewel Comey het ook niet eens was met de conclusie van de inlichtingendiensten, geloofde hij – net als Strzok – dat het niet-geverifieerde dossier, opgesteld door de voormalige Britse spion Christopher Steele, deel had moeten uitmaken van de Intelligence Community Assessment getiteld “Assessing Russian Activities and Intentions in Recent US Elections”.
Het is onbetwistbaar dat het Kremlin zich met de verkiezingen bemoeide, maar de suggestie dat het dit deed om Trump te helpen, zorgde in de afgelopen jaren voor een golf van controverse.
Toen zette de FBI een groot onderzoek in gang naar de Trump campagne naar aanleiding van een niet-geverifieerd dossier naar de vermeende samenspanning (collusion) tussen de Trump campagne en Rusland, maar het was ook een assessment naar de bedoeling van Rusland om zich met de verkiezing te bemoeien.
In december 2016 verscheen Strzok voor de House Intelligence Committee, samen met enkele senatoren, en uitte zijn bezorgdheid over het CIA-assessment.
Korte tijd later, op 10 december 2016, ontving de FBI een e-mailverzoek van een verslaggever met de vraag of het waar was dat de FBI niet zeker was over het assessment van de CIA dat Rusland probeerde om Trump te helpen de verkiezingen te winnen.
Lisa Page en Peter Strzok

Strzok stuurde een e-mail naar het persbureau van de FBI met de mededeling: “We hadden geen informatie om te differentiëren wat hun uiteindelijke doel was.” Hij merkte op dat Comey aan de Senate Intelligence Committee hetzelfde antwoord gaf.
“Met andere woorden, de activiteit is eenzijdig en duidelijk, maar we kunnen niet zeggen dat het enige en primaire doel specifiek was om iemand te helpen, iemand anders pijn te doen of het proces te ondermijnen. De realiteit is alle drie, “zei hij in de e-mail.
Toen de vrijgegeven versie van het IC Rusland-rapport op 6 januari 2017 openbaar werd gemaakt, had de FBI al leden van het Congres gesproken, maar het zou niet eerder dan deze e-mails en teksten zijn dat het publiek de omvang van de zorgen zou kennen.
De teksten en e-mails van Strzok van december 2016 tot en met januari 2017 suggereren ook dat de FBI diep bezorgd was over de uitwisseling van informatie met andere inlichtingendiensten, evenals met functionarissen van het Witte Huis.
Op 3 januari 2017 stuurde Strzok aan Lisa Page, zijn toenmalig minnares en destijds FBI-advocaat, een tekst die verwijst naar een gesprek met zijn toenmalige assistent-directeur William Priestap, hoofd van de afdeling contraspionage van de FBI. Het zou slechts drie dagen duren voordat de IC-leiding Trump op de hoogte brachten van het dossier en in dezelfde periode haar bevindingen bekend maakten, die suggereerden dat Rusland zich mengde in de verkiezing om Trump te helpen. De sms-berichten werden net na half zeven ’s morgens uitgewisseld, net voordat Strzok en Page zouden deelnemen aan hun dagelijkse FBI-briefing.
“Hij is, net als wij, bezorgd over het teveel delen,” zei Strzok. “Wil niet dat Clapper CR-delen geeft aan WH (White House). De hele politiek gewoon onze kaarten laten zien, maakt mogelijk vijanden.” Het is niet zeker wat Strzok bedoelt met ‘CR’ in dit gedeelte van de tekst (door anderen is geopperd dat CR of ‘classified raw intelligence’ of ‘collusion Russia’ kan betekenen – red.).
“Ja, maar onthoud dat we dat vrijdag in het document zouden zetten, met mogelijk een grotere verspreiding dan alleen de dni,” zei Page als antwoord. (DNI = Director of National Intelligence – red.).
Strzok reageerde, “de vraag is of we met name naar die zwakkeling als usic moeten gaan om een partijdig appeltje te schillen.” USIC verwijst naar de United States Intelligence Community (de inlichtingendiensten van de Verenigde Staten – red.). In eerdere sms-berichten die door het Congres zijn teruggevonden, verwijst Strzok naar een ‘zuster’ bureau en beschuldigt hen van het lekken naar de pers. Zuster-bureau verwijst meer dan waarschijnlijk naar de CIA, aldus tal van functionarissen van inlichtingendiensten en de politie. Uit een reeks onlangs vrijgegeven sms-berichten blijkt echter dat ook Strzok en Page zelf met de pers communiceerden.
“…Wat er moet gebeuren, is een onderzoek buiten het DOJ om naar deze hele puinhoop…”
Een voormalige hoge Amerikaanse inlichtingenfunctionaris zei tegen SaraACarter.com dat Strzok, die ook “aan partijdige politiek deed, bang was dat het delen van informatie met de andere instanties door de regering Obama gebruikt zou worden voor politieke doeleinden, het echte toppunt van hypocrisie zou zijn, en zijn baas Comey deed precies hetzelfde. Wat er moet gebeuren, is een onderzoek buiten het DOJ om naar deze hele puinhoop.”
De onenigheid tussen de FBI en het Intelligence Community Assessment heeft de FBI niet belet om het niet-geverifieerde dossier bij het rapport te voegen. En dat werd betwist door James R. Clapper, toen directeur van de nationale inlichtingendienst (DNI), en vervolgens CIA-directeur John O. Brennan, die beiden bezwaar maakten door te stellen dat het dossier niet-bevestigde informatie was van een voormalige Britse spion (Christopher Steele) en niet van een doorgedraaide Amerikaanse inlichtingendienst.
Brennan heeft in het verslag verklaard dat hij het dossier pas in december 2016 heeft gezien. Een woordvoerder van Brennan vertelde deze verslaggever in een interview eerder dit jaar dat “voormalig FBI-directeur Comey publiekelijk heeft gezegd dat hij ervoor wilde zorgen dat president Obama en Trump van het bestaan van het dossier wisten. Comey besloot om het bij het IC Assessment te voegen. Er was zelfs sprake van om het als onderdeel in het IC Assessment op te nemen, maar Brennan (en Clapper) waren degenen die niet toestonden dat het dossier er deel van uitmaakte, en zij stonden dit niet toe omdat, zeiden ze, de informatie niet geverifieerde intelligentie (geheime inlichtingen – red.) was en dat daar het IC Assessment niet over ging.”
Begin december 2016 sms’ten Strzok en Page dat er een aantal conflicten waren tussen geheime inlichtingen en de informatie die al in handen was van functionarissen van het Witte Huis. En ze waren allebei bang dat er informatie gelekt zou worden.
“Man, onze intel-inzending zal een BOM worden”, zei Strzok in een sms op 18 december 2016.
“Oh god, waarom zeg je dat?”, zei Page. “Was van plan om vroeg te gaan om er bij te kunnen voor onze mtg (mtg = meeting / afspraak – red.) met Jim,” verwijzend naar de FBI chef-staf James Rybicki.
“Oh het gaat goed. Je hebt het allemaal gehoord. Ik zeg alleen dat het C ( geclassificeerde ) gedeelte absoluut verschilt van het grootste deel van de stukken in de diensten. En de diensten en vooral het WH (WH = the White House / het Witte Huis – red.) zal zich erop storten, omdat het is wat ze WILLEN zeggen en ze kunnen het aan ons toeschrijven, niet aan zichzelf”, sms’te Strzok terug. “Alle voordelen, geen politieke risico’s. Dat gaan we allemaal krijgen. ”
Op 19 december 2016 scheppen Strzok en Page op over het aantal verhalen waar ze aan hadden meegewerkt. Page stuurt om 20:17 uur een sms en zegt: “En dit. Hiervan zal je hoofd gaan tollen als je beseft in hoeveel verhalen we een persoonlijke rol speelden. Sheesh, dit is nogal een jaar geweest… NYTimes: De meest gelezen verhalen van 2016 (met een link).”
Strzok antwoordt: “Jezus, ik wil mensen meenemen om wat te gaan drinken. Ik wil jou meenemen om wat te gaan drinken. Ik hoop dat dit komende presidentschap mijn jaren niet met spijt zal vervullen over wat we anders hadden kunnen doen.”
Dan reageert Page op Strzok met een “droevig” emoji-gezicht.
Vertaling en bewerking FrankW
Bron: https://saraacarter.com/fbi-memos-raise-deep-questions-about-russia-trump-intel-assessment/

%d bloggers liken dit: