Bundellezing ‘Samengestelde gezinnen’ op maandag 27 mei 2013, 20.00 uur door Veronika Eijkens in Bibliotheek Sint-Oedenrode

    debundel_logo_klein

bibliotheek meierij

Op maandagavond 27 mei 2013 organiseren Bibliotheek de Meierij en De Bundel Sint-Oedenrode de Bundellezing ‘Samengestelde gezinnen’.

De lezing wordt gegeven door Veronika Eijkens in de locatie van Bibliotheek de Meierij,  Markt 30 te Sint-Oedenrode.

2013-04-10_Veronika_Eijkens
Veronika Eijkens

Wanneer een alleenstaande ouder aan een nieuwe relatie begint, is het niet vanzelfsprekend dat de nieuwe partner en de kinderen goed met elkaar overweg kunnen. Persoonlijke eigenschappen spelen natuurlijk een rol, maar daarnaast zijn er factoren die in elk stiefgezin van belang zijn.

  • Een stiefgezin maakt bijvoorbeeld een andere levenscyclus door dan een kerngezin (gezin met alleen biologische ouders en hun gezamenlijke kinderen).
  • Een kerngezin maakt vanaf de komst van het eerste kind haar eigen ‘opvoedgeschiedenis’, terwijl in een stiefgezin verschillende opvoedculturen bij elkaar komen, die een nieuw succesvol geheel moeten vormen.
  • De band tussen biologische ouders en kinderen is een vaststaand gegeven; de band tussen stiefouders en stiefkinderen is dat niet. –
  • Kinderen zijn bijna altijd loyaal aan hun biologische ouders. Door de komst van een stiefouder kunnen ze het gevoel krijgen een keuze te moeten maken tussen de biologische ouder en de stiefouder, waardoor een loyaliteitsconflict kan ontstaan.

Verschillende problemen die in een samengesteld gezin voor kunnen komen zijn dus terug te voeren op de mechanismen en krachten die van binnen en buiten stiefgezinnen op de gezinsleden inwerken. Voor ieder die op een bepaalde manier te maken heeft met een samengesteld gezin is het goed zich hiervan bewust te zijn.

In de lezing zal uitgebreid worden ingegaan op genoemde factoren. Er zal antwoord gegeven worden op vragen als:

  • Wat kom je tegen in stiefgezinnen?
  • Hoe kun je je voorbereiden op het stiefouderschap?
  • Wat zijn succesfactoren en valkuilen?

Veronika Eijkens studeerde in 1984 af met een scriptie over stiefgezinnen in de Westerse samenleving. Als maatschappelijk werker gaf zij voorlichtingscursussen aan (aspirant) stiefouders en hun partners. Sinds 2003 is zij als systeemgericht maatschappelijk werker verbonden aan De La Salle in Boxtel.

Deze lezing wordt in samenwerking georganiseerd door 

Bibliotheek de Meierij te Sint-Oedenrode en De Bundel te Sint-Oedenrode.

Deelname € 12,50 (biebleden krijgen 10% of 25% korting)

Aanmelden bij de bibliotheek, telefonisch 0413-472991of via e-mail naar c.berenschot@bibliotheekmeierij.nl    

 

De Bundel is een netwerk van zelfstandige praktijken voor training,

coaching, therapie en begeleiding op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.

Meer informatie

– Bibliotheek de Meierij  www.bibliotheekmeierij.nl/actueel/agenda

– De Bundel  www.debundel.net

%d bloggers liken dit: